• Перейти до основного вмісту
arrow
Головна
Новини

Як запобігти харчовим отруєнням влітку

14 липня 2025, 14:46

  • Департамент охорони здоров’я
На 15.07

Літо – це не тільки пора відпусток, подорожей, відпочинку на свіжому повітрі, але й час, коли підвищується ризик виникнення харчових отруєнь. Найбільшій небезпеці від отруєнь піддаються діти та люди літнього віку.

Нагадуємо про основні правила, яких потрібно дотримуватися, щоб запобігти харчовим отруєнням.

 

  1. Чисті руки та чисті продукти

Перед тим, як готувати їжу, ретельно вимийте руки, овочі та фрукти. Якщо вдома чи в магазині ви торкалися сирого м’яса, риби, яєць, брудних овочів чи фруктів, слід також вимити руки, незалежно від того чи будете ви готувати їжу чи ні.

Особливу увагу приділяйте зелені, листям салату: мити їх треба ретельно, в проточній воді. За найменших сумнівів не вживайте продукти в їжу.

  1. Розділяйте сиру та приготовану їжу

Нарізайте сирі продукти окремо від готових, користуйтеся окремими ножами та дошками для нарізання. Добре, якщо у вас є окремі дошка та ніж для м’яса, риби та овочів. Зберігати сирі та готові продукти також слід окремо.

  1. Тривала термічна обробка

Ретельно готуйте їжу, щоб знешкодити патогенні мікроорганізми, що можуть бути в продуктах. Уникайте сирої риби та непросмаженого м’яса, адже саме в таких продуктах швидко розвиваються патогенні мікроорганізми за високої літньої температури.

  1. Безпечна температура

Приготована їжа може зберігатися при кімнатній температурі не більше двох годин. Наприклад, морозиво та непастеризоване молоко можуть бути легко заражені небезпечними мікроорганізмами і становити небезпеку.

  1. Чиста вода

Для приготування їжі та споживання використовуйте лише чисту воду, в якості якої ви впевнені.

У разі, якщо якість питної води виникає сумнів, добре прокип’ятіть її. При кип’ятінні загинуть небезпечні мікроорганізми, що знаходяться в ній.

Найбільш безпечною є бутильована вода. Перед використанням впевніться, що пляшка не пошкоджена та герметично запакована.

Хвороботворні бактерії, віруси, паразити або шкідливі хімічні речовини, що містяться в брудних продуктах, є причиною більше 200 захворювань: від діареї до онкологічних захворювань. Приблизно кожна десята людина в світі – а це близько 600 мільйонів людей – хворіють після вживання забруднених харчових продуктів. Жертвами харчових отруєнь щороку стають біля 420 тисяч людей, серед них 40%  – це діти до п’яти років.

 

Правила безпечного поводження з деякими продуктами

  • Овочі, фрукти та ягоди

Щоб очистити їх, мийте ці продукти в 2 етапи: промийте плоди під проточною водою не менше 2-3 хвилин, а потім ще раз кип’яченою та/або обдайте окропом. Не купуйте і не вживайте продукти, зовнішній вигляд яких не викликає у вас довіри.

  • Яйця

Влітку купуйте яйця лише для споживання, а не «про запас». Мийте яйця перед приготуванням. Після цього обов’язково помийте руки з милом і тільки потім продовжуйте готувати.

  • М’ясо

Купуйте м’ясо лише в спеціалізованих місцях, уникайте стихійних ринків. Не купуйте вже замариноване м’ясо, добре просмажуйте при приготуванні їжі.

  • Риба

Під час спеки можна споживати виключно свіжу рибу. Пам’ятайте, що лише термічна обробка допоможе уникнути розмноження патогенів, тому не вживайте сиру рибу. Купуйте рибу тільки в спеціалізованих місцях, де її зберігання та якість контролюється.

Особливу увагу зверніть на копчену рибу, оскільки неякісно приготований продукт може стати причиною вкрай важкого отруєння.

  • Заморожені продукти

Продукт, який був розморожений, а потім заморожений знову, становить потенційну загрозу для організму: протягом розмороження в ньому можуть розмножуватись патогенні бактерії. Це стосується як овочів, фруктів, м’яса, риби, так і морозива.

  • Гриби

Не вживайте старі, перезрілі гриби. Максимальний строк зберігання зібраних грибів не повинен перевищувати 24 години при температурі не вище 10°С. Не збирайте гриби в посуху, оскільки гриб втрачає вологу та накопичує токсини. Не купуйте гриби на стихійних ринках та у продавців на автошляхах. 

 

За матеріалами ДУ «Центр громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України»

 

Поділитись

Теги

здоров'я
медицина

Новина за темою

Як захиститися від спеки
14/07/2025
У надкластерній лікарні відкрили оновлене відділення судинної хірургії
14/07/2025
Доступні ліки – в кожній аптеці
14/07/2025

Останні новини

Більше новин
Розраховую на достатню підтримку народними депутатами нової конфігурації уряду України – звернення Президента Розраховую на достатню підтримку народними депутатами нової конфігурації уряду України – звернення Президента
14/07/2025
Володимир Когут відвідав «Мистецький поїзд»
14/07/2025
Володимир Когут провів нараду щодо ліквідації наслідків негоди в Полтавському районі
14/07/2025
Популяризація переваг створення інститутів громадянського суспільства
14/07/2025
У Карлівці стартувала адвокаційна кампанія «Громади для всіх: разом із людьми з інвалідністю створюємо зміни»
14/07/2025
У «Мистецькому поїзді» презентували творчість полтавки Юлії Манойленко
14/07/2025
Подорож за кордон із домашнім улюбленцем: що потрібно знати
14/07/2025
Як працює система попереднього запису в ЦНАПах?
14/07/2025
Із початку року на Полтавщині відновили 342,6 тис. м² автодоріг місцевого значення
14/07/2025

Надсилаємо насвіжіший дайджест новин

Підпишіться, щоб отримувати листи.

ПОЛТАВСЬКА ОБЛАСНА ВІЙСЬКОВА АДМІНІСТРАЦІЯ

Офіційний веб-сайт

Адреса:

36014, Полтава,вулиця Соборності, 45

Телефон

+380 (532) 56-02-90

Електронна пошта

[email protected]

Гаряча лінія

112

ОВА

Весь контент доступний за ліцензією Creative Commons Attribution 4.0 International license, якщо не зазначено інше

Технічна підтримка сайту

[email protected]

Розроблено в

За підтримки

Мапа сайту